Во последен момент одложено лансирањето на ракетата Falcon 9

Во последните секунди од лансирањето на ракетата „Falcon 9“ на американската компанија „SpaceX“ на инженерот и филантроп Илон Маск морапше да биде одложен ноќта кон понеделникот.

Image
Преостанале помалку од две минути до лансирањето на ракетата која во Вселената треба да го понесе комуникацискиот сателит кога во полноќ и 47 минути по средноевропско време екипата експертите го прекинале одбројувањето.

Тоа е третпат компанијата да го одложи лансирањето на сателитот по двете одложувања поради техничките тешкотии со полнењето на суперстуден течен кислород.

Во „SpaceX“ го замрзнува течниот кислород за да стане погуст со што во леталото може да се складира повеќе гориво што и ќе му овозможи да се врати на Земјата.

Маск кој е извршен директор на „SpaceX“, кој е многу попознат како производител на луксузни електрични возила „Tesla Motors Inc.“, соопшти преку социјалните мрежи дека службата за сигурноста ги прекинала одбројувањето поради технички тешкотии.

Засега од „SpaceX“, чиешто седиште Хауторн во Калифорнија, засега не објави која го планира новиот обид за лансирање, но во секој случај тоа нема да биде пред вторник.

Целта на компанијата е да ги врати ракетите на Земјата и повторно да ги употреби за следните летови, за да се намали трошоците во растечката и сé поконкурентна индустрија на вселенските летови.

Ракетата „Falcon 9“ на „Space-X“ којашто носеше продукти на Меѓународната вселенската станица (ISS) експлодираше кусо по полетувањето во јуни 2015 година.

Компанијата во декември успешно ја приземји ракетата „Falcon 9“ со големина како деветокатница и нејзиниот суборбитален дел со девет мотори се врати на пистата оддалечена осум километри од лансирната рампа. Вториот дел од ракетата со товарот продолжи со искачување кон Земјината орбита.

Меѓутоа, компанијата веќе трипати не успеа да ги врати своите ракети на платформа во океан.

Компанијата „SpaceX“ би требало да изведе 60 лансирања чија цена се проценува на осум милијарди долари.