„Гардијан“: Во Македонија се прават скапи брендирани чевли за минимални плати

Скопје, 23 август, 2016 – 11:06 (META) 
Gardijan-printskrin

„Работници во Албанија и во Македонија земаат толку ниски плати што не можат да ги прехранат своите семејства, а јазот меѓу законски загарантираната минимална плата и висината на исплатените дневници е поголем отколку во Кина. На овој начин некои светски брендови за производство на чевли остваруваат огромен профит на грбот на сиромашниот работник“, се вели во текстот на „Гардијан“ во врска со тоа дека скапите чевли што носат предзнак „произведено во Италија“, всушност, се прават во земји со евтина работна сила каде што се експлоатираат работници.

Истрагата за производството на чевли ја повела Европската чевларска индустрија, која открила шокантни услови за работа во фабриките што произведуваат чевли за пазарот во Велика Британија, а во кои работат работници платени под законскиот миниум.

Во текстот на „Гардијан“, исто така, се наведува дека „една македонска фабрика што го произведува брендот за чевли „Геокс“, работниците ги плаќа 131 евро месечно, сума во која а вклучена и прекувремената работа“. Текстот потсетува дека минималната плата кај нас изнесува 145 евра и дека во таа сума не влегуваат прекувремените часови на работа.

Како земји во кои се експлоатира работната сила за производство на скапи италијански и германски чевли, покрај Македонија и Албанија, се споменуваат и Полска, Романија и Словачка.