„Го сакам ГТЦ“ повика на протест вo среда заедно со „Шарена револуција“

go-sakam-gtc-860x630
Скопје, 4 јули, 2016 – 19:00 (META) 

„Оваа влада е целосно исклучена од реалноста. Дента кога ЕУ ги блокираше ИПА-фондовите и блокираше големи инфраструктурни проекти, како автопатот кај Демир Капија и пругата кон Бугарија, тие ѝ ги одзедоа надлежностите на Општина Центар за да потрошат нови десетици милиони евра на уништување на културно наследство. Со оваа влада нема разбирање, а „Скопје 2014“ може да се спречи само ако владата падне. Затоа, ги повикуваме сите наши поддржувачи да се приклучат на протестот на „Шарената револуција“ в среда. Покрај правда и слобода, од улица да се избориме и за нашиот ГТЦ!“, се вели во повикот кој го објави здружението „Го сакам ГТЦ“ на својот фејсбук-профил.

„Досега пробавме сè за да го заштитиме нашиот сакан ГТЦ. Го гушкавме, го браневме, му пеевме песни, правевме едукативни прошетки, издававме книги, обединивме стручна и општа јавност за негово зачувување. Што е најважно, минатата година организиравме референдум каде ГТЦ доби повеќе гласови од кој било политичар или партија претходно. Сепак, со инаетот на владата не може да се натпреваруваме. Во услови кога т.н. Триумфална порта се смета за културно наследство, а се притвораат активисти што ја шараат, како треба да реагираме на очигледноста на изиграните закони? Како системското уништување на еден град не е поголем вандализам од фрлањето боја?“, се вели во фејсбук-стаусот на „Го сакам ГТЦ“.