Груевски и Нетанјаху потпишаа Декларација за пријателство меѓу Македонија и Израел

Македонскиот премиер Никола Груевски и неговиот израелски колега Бенјамин Нетанјаху во средата во Еруасилим потпишаа Декларација за пријателство меѓу Македонија и Израел од стратешко значење, документ кој претставува значајна основа за остварување на продлабочена соработка меѓу двете држави.

Image

„Денеска со премиерот Нетанјаху потпишавме Декларација за пријателство меѓу Република Македонија и Државата Израел која е од стратешко значење, и која уште повеќе ги зацврснува билатералните односи меѓу нашите две земји. Двете земји ги врзува силно партнерство, заемна почит, одлична билатерална и мултилатерална соработка. Меѓу нас нема отворени или спорни прашања. Ние сме долгогодишни пријатели и партнери, истакна на заедничката прес-конференција премиерот Груевски.

Покрај ова, двајцата премиери потпишаа уште два документи со што се потврдуваат заложбите за континуирано унапредување одличните односи меѓу двете држави

Вториот и третиот документ кои денес беа потпишани се Договорот за одбегнување на двојното оданочување, и Договорот за промоција и заштита на инвестициите, документи кои се во функција на интензивирање и стимулирање на економската соработка меѓу државите.

„Добрата политичка соработка сакаме да се преслика и на економски план, преку интензивирање на заедничките економски релации, и искористување на соодветните потенцијали кои ни стојат на располагање. Во таа насока денеска ги потпишавме и Договорот за одбегнување на двојно оданочување и Договорот за промоција и заштита на инвестициите, што верувам е одлична вест за бизнисмените од двете земји’, изјави Груевски.

Премиерот Груевски со својот колега Нетанјаху разговараше и за остварување на соработка во други полиња од взаемен интерес, како што се земјоделието, обновливата енергија, можностите за искористување на хидро-потенцијалот и туризмот, стои во соопштението на владината прес служба.

Груевски посочил дека македонската Влада уште пред неколку години донесе неколку мерки насочени кон негување на споменот на Евреите и заштита на еврејската култура и традиции во Македонија, меѓу кои и отворањето на Меморијалниот центар на Холокаустот на Евреите од Македонија во Скопје, основањето на Фондот на Холокаустот на Евреите во Република Македонија и реституцијата на имотите на депортираните Евреи без правни наследници, мерки кои укажуваат на пријателството меѓу двете држави.

Двајцата премиери разговараа и за теми кои што се глобални предизвици, како што е борбата против тероризмот и мигрантската криза.

„Република Македонија е дел од глобалната коалиција за борба против тероризмот и придонесува во рамките на меѓународните мисии за меѓународната безбедност. Нашата отворена и верувам заедничка заложба останува обезбедување на поголем регионален и светски мир и стабилност“, истакна премиерот Груевски.

Во однос на мигрантската криза, премиерот Груевски истакна дека Македонија е дел од европскиот коридор за транзит на мигранти, и во таа насока како држава учествува во обезбедувањето на хуман третман кон мигрантите во исто време гарантирајќи безбедност и сигурност на нашите граѓани. Тој истакна дека за надминување на овие предизвици е потребен координиран пристап на меѓународната заедница и побрза и поодлучна акција која треба да се преземе во соработка со европски партнери и пријатели.

Премиерот на Израел Нетанјаху истакна дека двете држави имаат заедничко пријателство кое треба да се искористи за понатамошно продлабочување на соработката во повеќе полиња.

„Постои традиционално пријателство меѓу нашите две држави. Има многу области каде можеме да работиме, енергетиката, земјоделието, науката, образованието, технологијата, и областа на одбраната како и заедничка борба против тероризмот. Ние го цениме ова пријателство и ова партнерство“, изјави премиерот на Израел Нетанјаху на заедничката прес-конференција.

Тој додаде дека постои и потенцијал во економијата кој исто така треба да биде соодветно искористен, и дека Државата Израел ќе остане поддржувач и пријател на Република Македонија.

Двајцата премиери изразија цврсто уверување дека и во иднина традиционално пријателските односи меѓу двете земји ќе продолжат да се интензивираат во сите области од взаемен интерес, вклучително и во економијата како област со огромен потенцијал. Премиерот Груевски го покани својот колега Нетанјаху да ја посети Република Македонија.

Премиерот Груевски согласно традициите и воспоставените практики на Државата Израел при ваквите официјални посети, оствари средба и со лидерот на израелската опозиција, Исак Херцог. На средбата се разговараше за повеќе актуелни теми и области кои би можеле да бидат од заеднички интерес за пријателството меѓу двете држави.