Здравствени предности на oвошните сокови

Сокови од свежо овошје се од големо значење за вашето целокупно здравје. Фактот дека високата количина на шеќер и вода се додаваат за подготовка на сокот, па поради тоа овошјето може да ги изгуби хранливите вредности.

sokovi-e1361195399377

Иако стручњаците препорачуваат почесто да јадете овошје, отколку да пиете овошни сокови, тоа не значи дека соковите се помалку хранливи.

Сок од јаболко

Сокот од јаболко е богат со витамините А, Б и Ц, како и минералите како калциум, магнезиум, фосфор и калиум. Помага во лечење на артритисот и ревматските заболувања, го смирува организмот и го чисти системот за варење.

Сок од кајсии

Кајсиите исто така содржат голема количина на витамините А, Б , Ц и К, а високата концентрација на витамините го забавуваат стареењето. Овој сок исто така е добар за јакнење на коските и за виталност на косата и кожата. Кајсијата е богата со железо, па е добра за лечење на анемија и проблеми со менопаузата.

Сок од капини

Поради содржината на витамините Ц и Е, кои се силен антиоксиданс, капините се делотворни и во борбата против слободните радикали, кои ги оштетуваат ќелиите и ткивата во организмот, а се поврзани со ракот и болестите за срцето. Овој сок исто така помага во контролата на дијабетесот. Капините ја чистат крвта, а често се користат и за лечење воспаленија на грлото и дијареа.

Сок од грозје

Покрај витамини, грозјето содржи и минерали, вклучувајќи ги калиумот, бакарот, јодот, железото, фосфорот и калиумот. Овој сок е добар за варењето, болестите на срцето, артритисот, туберкулозата, проблемите со црниот дроб, хемороиди и разни алергии.

Сок од киви

Сокот од киви обилува со витамин Ц и железо. Содржи многу влакна кои се важни за системот за варење. Покрај тоа, го намалува лошиот холестерол во крвта.

Сок од лимон

Сокот од лимон содржи витамин Б, Ц и П. Одличен е за детоксикација на организмот и чистење на кожата.

Сок од портокал

Сокот од портокал исто така обилува со витамини и минерали. Портокалот го смирува нервниот систем и е делотворен во лечење на нервозата, стресот и несоницата.