Италијанската крајбрежна стража викендов спасила 3.400 мигранти

Околу 1.100 мигранти вчера биле спасени од крајбрежјето на Либија, со што бројот на спасени мигранти за време на викендот се зголеми на 3.400 лица, соопшти италијанската крајбрежна стража.

migranti

Мигрантите кои вчера биле спасени, тргнале од Либија со осум преоптоварени гумени чамци и со два рибарски чамци. Нив ги презеле припадници на италијанската крајбрежна стража, британски и ирски воен брод и уште неколку бродови на невалидни хуманитарни организации.

Во саботата биле спасени 2.300 луѓе, кои на пат кон Италија ги презеле 18 мали бродови.

Според информациите на италијанското министерство за внатрешни работи, околу 124.500 мигранти пристигнале во Италија од почетокот на 2016 година, што е за 4.000 повеќе од вкупниот број на мигранти кои минатата година пристигнале во Италија.