Обвинителство формира комисија за изборни нерегуларности

Во пресрет на предвремените парламентарни избори, планирани за 5 јуни годинава, Јавното обвинителство со цел превенција од изборни криминали, формира преивремена Комисија за следење на евентуални изборни нерегуларности.

 Image

Како што информираат од Јавното обвинителство, ова се прави во насока на на заштитаод криминални или други против законски дејствија, а во смисла на превентивно делување.

„Јавниот обвинител на Република Македонија донесе Одлука за формирање на привремена Комисија за следење на евентуални изборни нерегуларности што би биле сторени при организирањето и спроведувањето на изборниот процес на 5 јуни 2016 година“, де вели во соопштението од обвинителство.

Членови на Комисијата се јавни обвинители од Јавното обвинителство, од четирите Виши јавни обвинителства и од Основното јавно обвинителство -Скопје. Членовите на Комисијата се задолжени да го следат изборниот процес и притоа за сите настани за кои ќе оценат дека даваат индиции за евентуално сторени изборни нерегуларности да даваат задолженија за итно постапување од страна на надлежните обвинителства.

Во насока на сеопфатност во постапувањето, Комисијата ќе отвори нова службена електронска адреса за пријавување на изборни нерегуларности на која сите граѓани или претставници на граѓански организации ќе можат писмено да пријават незаконско постапување во врска со изборниот процес.

Наскоро службената адреса ќе биде објавена на веб страницата на Јавното обвинителство.