Победете ја забоболката за само 7 минути

Дали сте знаеле дека коцка лед може да ви помогне да ха спречите непријатната болка која ја предизвикува забоболката?

zabobolka

 

 

За да ја отстраните или барем ублажите забоболката додека не отидете на стоматолог, се што ви треба е коцка лед.

Ставете ја коцката лед преклопот помеѓу палецот и показалецот и полека тријте го тоа место 5-7 минути.

Имено, токму ова подрачје на дланката е местото на кое се наоѓаат завршетоците на нервите кои се поврзани со центарот за болка во мозокот, кои ја контролираат болката во рацете и главата.

Триењето со ледот ги блокира тие центри, покажало истражувањето на Универзитетот во Канада, а 90 отсто од испитаниците потврдиле дека оваа техника им ја ублажила забоболката.