Стапката на невработеност во Канада се зголемила на 7 проценти

Торонто, 12 септември, 2016 – 10:23 (META) 
502016860

502016860

Во Канада во август се отворени 26.000 нови работни места, додека стапката на невработеност се зголемила за седум проценти, покажуваат податоците на канадската влада.

„Зголемувањето на невработеноста се случи бидејќи повеќе луѓе учествуваа на пазарот на трудот,“ се наведува во соопштението на канадската статистичка канцеларија, а пренесуваат светските агенции.

Зголемувањето на стапката на невработеност се случува во тешки времиња за канадската економија, чијшто развој забавува по големото намалување на производството на нафта, предизвикано по шумските пожари во покраината Алберта која е богата со нафта.