Судот во Лозана ја намалува казната на Аријан Адеми!?

Клучниот ден за фудблската судбина на македонскиот репрезентативец Аријан Адеми. Денеска во Лозана, Арбитражниот суд за спорт, ќе решава по жалбата на Аријан Адеми против УЕФА, по изречената четиригодишна суспензија од Европската куќа на фудбалот поради допинг.

arijan-ademi-615x400

Жалбата во Лозана против УЕФА е последната голема битка на Адеми за докажување на својата невиност, во која има огромна поддршка и од својот клуб Динамо Загреб. Како што е познато, УЕФА крајно некоректно се понесе кон македонскиот фудбалер, па во жалбената постапка не сакаше дури и да го сослуша со сите свои докази и укажувања. Тогаш, воопшто не беа слушнати аргументите и погледнати доказите од две независни, одделни, лаборатории кои потврдиле дека Адеми бил позитивен затоа што примерокот од легален суплемент кој го земал, бил контаминиран со недозволена супстанца. Но, не по грешка на играчот, туку на производителот!

Познато е дека количеството на станозолол во крвта била минимална, според доказите, доволна за позитивен тест, но недоволна да било како користи на перформансите на Адеми. Тоа го знаат и од УЕФА, која во жалбената постапка била без милост, и без детално сослушување потврдувајќи ја четиригодишната суспензија за македонскиот фудбалер.

Сега, надежите на Адеми се дека ќе биде согледани неговите докази и дека одлуката на УЕФА ќе биде поништена. Постои можност за тоа, но и можност за намалување на казната, на една или две години суспензија. Адеми издржа веќе една година надвор од професионалниот фудбал, но очекува потврда на неговата невиност и веќе од ноември и враќање на професионалниот фудбал.

ekipa.mk