Што сé лекува сексот?

Ако ве мачи главоболка, можеби не би требало веднаш да посегнете кон лек. Наместо таблета можете да се „фрлите“ во кревет со својот драг. Всушност, резултати од едно истражување покажале дека кај половина од пациентите, секскот ги ублажил болките од мигрената.

happy-woman

Трикот е можеби во ендорфин, природен лек против болки, кој делува на централниот нервен систем и тоа баш на оние делови кои се задолжени за намалување на главоболката.

„Нашите резултати покажале дека сексуалната активност во текот на нападот од мигрената може да ја ублажи или дури да ја спречи болката во некои случаи“, објаснуват научниците.

На универзитет во Германија, невролози собрале податоци од 400 пациенти во период од две до три години. Околу 33 проценти од испитниците кои воделе љубов скоро секој пат кога настапувала болката (дали е мигрена ии обичн главоболка), после сексот се чувствувале многу подобро.
Така што, кога сте мрзоволни, нерасположени и ве мачи главоболката, наспроти тоа што сакате (да легнете и да пробате да заспиете), треба да пробате да ја вложите последната енергија во вас и да го зграпчите вашиот драг! Ако им верувате на научниците, сигурно подобро ќе се чувствувате.