Блокада на граничниот премин кон Грција?

Нова блокада од грчките земјоделци на преминот Евзони-Богородица со Македонија е се поизвесна како што се интензивираат земјоделските протести. Кон штрајкот и блокадите на земјоделците се очекува од утре да им се приклучат уште повеќе нивни колеги од северна Грција.

tractors-thumb-large-860x5981-860x598

Според информациите од грчката информативна агенција „АПЕ“, земјоделците размислуваат да се блокира повремено преминот Евзони на македонско-грчката граница, како и преминот Промахонас кон Бугарија.

Грчките земјоделци исти вакви блокади организираа минатата година и ги блокираа сите гранични премини и автопатите во државата, креирајќи големи проблеми и за туристите и за товарниот превоз од Грција кон Балканот и Европската Унија. Главната одлука дали и кога ќе започнат блокадите се очекува да биде донесена во петок на новиот состанок на земјоделците во Поликастро.

Според информациите, земјоделците од Кукуш, Пела, Пиерија, Халкидики, и останатите делови од северна Грција се подготвени да им се приклучат на протестите и блокадите со кои веќе се блокираат со трактори и земјоделски машини дел од автопатите низ државата.

Земјоделците со овие нови блокади го изразуваат својот револт кон новите мерки за штедење и владината политика со која се укинати некои бенефиции и даночни поволности за земјоделскиот сектор.

Извор и фото: Мета.мк