Колку калории е потребно да внесуваме дневно?

За да се одговори на прашањето колку калории на ден му се потребни на организмот за одржување на телесната тежина, потребно е да знаеме дека тоа зависи од висината и тежината.

kalorii_dieta_ishrana

Затоа има четири категории кои се направени врз основа на односот на висината и тежината на мажот / жената.

1.  Маж или жена кои тежат повеќе од 80 кг дневно треба да внесат 2500 до 3000 калории.

2.  Маж или жена кои тежат помеѓу 70 и 80 кг дневно би требало да внесат 2200 до 2500 калории.

3.  Маж или жена кои тежат помеѓу 60 и 70 кг би требало да внесуваат од 2000 и 2400 калории

4.  Маж и жена кои се тешки до 60 кг дневно треба да внесат до 1800 калории