Месната индустрија бара укинување на увозните давачки за замрзнато свинско месо за преработка

Укинување на царината и прелевманот за замрзнато свинско месо кое македонските компании го користат за производство на месни преработки, побара денеска Групацијата за производство на месо и преработки од месо. ...

Просечната нето-плата во ноември изнесувала нешто над 350 евра

Просечната месечна нето-плата во ноември лани изнесувала 22.380 денари, додека просечната бруто-плата била 32.877 денари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Зголемувањето на просечна...

Бензините и дизелот поевтинуваат од ноќеска на полноќ

Цената на „еуросупер БС-95“ ќе се намали за еден денар и ќе изнесува 66 денари за еден литар, додека цената на „еуросупер БС-98“ се намалува за половина денар и ќе изнесува 68,5 денари за литар, одлучи дене...

Нови цени на горивата од утре

Наредната корекција за цените на бензинот и другите нафтени деривати е закажана за утре, 23.01.2017 година. Регулаторната комисија за енергетика на секои 2 недели ги ревидира цените на горивата во Републ...

Се повлекува малку користената петилјадарка, се пуштаат банкноти од 200 и од 2.000 денари

Скопје, 4 ноември, 2016 - 10:20 (META)  На 15 декември, Народна банка ќе пушти во оптек две нови книжни пари во апоени од 200 и од 2.000 денари, а ќе ја повлече банкнотата од 5.000 денари. Оваа одлука бил...

ЕБРД ја намали проекцијата за порастот на домашниот БДП од 3,2 на 2,1 отсто

Лондон, 4 ноември, 2016 - 9:53 (META)  Европската банка за реконструкција и за развој (ЕБРД) ја намали прогнозата за Македонија за порастот на домашниот бруто-производ (БДП) на 2,1 отсто од 3,2 проценти прое...

Охридските станоиздавачи не сакаат да формираат фирми

Охрид, 17 октомври, 2016 - 9:37 (META)  Охридските станоиздавачи не сакаат да формираат фирми, како што е предвидено со предлогот за измени и за дополнувања на законските решенија за сместувачките капацитети...