Која е идеалната тежина според возраста

Многу се зборува за прекумерната тежина, за дозволените граници на килограмите кај децата, но дали всушност знаeме какви се дозволените граници и кај постарите луѓе? Не само децата може да страдаат од прекумерната тежина. Може да се случи и кај возрасните и во некои случаи се смета за дури поопасна отколку кај децата.

dieta

Причината лежи во тоа дека кај возрасните веќе зборуваме и за други болести или моментални болки, кои во комбинација со повеќе килограми може многу сериозно да го оштетат здравјето. Покрај тоа велејќи им на децата да се хранат здраво и правилно, секој родител треба да дава пример.

Не е дозволено вие да јадете пица, а на детето да му објаснувате дека не е корисна и тоа мора да се храни со нешто друго поздраво. За да ги научиме децата на одговорност и култура кон храната и процесот на хранење, е неопходно да им даваме пример.

За да одредите дали вашата тежина соодветствува на возраста потребно ви е да пресметате колку е вашиот Индекс на телесна маса.

Формулата по која можеме општо да дознаеме дали страдаме од дебелината, е следнава – килограмите ги разделуваме на растот во метри / на квадрат.

На пример: ако се здебелиле 55 кг, а висината ви е 1,65 см, по формулата се добива следново:

[ Прекумерна тежина кај деца]

55 кг : ( 1.65 х 1.65 ) = БМИ ( индексот на телесна маст )

Еве и кои вредности се прифаќаат за нормални и кои за прекумерна :

– Ако имате БМИ меѓу 18.5 и 24.9, тогаш вие не страдате од прекумерна тежина.

– Ако БМИ е повеќе од 25 – значи дека имате прекумерна тежина, што може да се дефинира како благо (до БМИ 29 , 9), умерено ( до 34 , 9), голем (до 39 , 9) и над 40 – дебелеење.

За да одржиме т.н. нормални килограми, потребно е да се има балансирање помеѓу она што го примаме како калории и енергија и тоа што го шириме.

Не прибегнувајте кон драстични диети, ако имате прекумерна тежина, бидејќи и тоа може да го загрози здравјето. Направете промена на режимот или започнете да ги ограничувате некои работи од вашето мени, кои нема да ви ги дадат потребните материи, туку ќе ви ” испорачаат ” само калории.