Бели и чисти заби само со една состојка

Жолтите наслаги на забите можете да ги отстраните дома, сами, со една состојка!

whiteteeth

Забниот каменец е чест проблем и современата стоматологија предлага многу начини за негово отстранување. Но, постојат и домашни алтернативи кои ќе ви заштедат доста пари.

Темелната хигиена секако е важна основа, но неколку пати во денот не е лошо да ги исчеткате забите со следниов раствор:

Зовријте 40g лушпи од ореви во 250ml вода и оставете ги да отстојат околу 20 минути. Тргнете од оган и ставете капак. Оладете и процедете.

Натопете ја четката за заби во растворот 10-тина минути, па темелно исчеткајте ги забите со повремено топење на четката.

Оваа постапка можете да ја повторувате и до 3 пати дневно.

Подготвената доза може да ја користите 2 дена, па потоа подгответе нова.

Лушпата од орев има моќни антибактериски својства, па оваа постапка е наменета и за луѓето со воспаление на непцата.