article placeholder

Господе прости ми

До кај стигна наукава, а се уште тема на муабет е дали постои господ, небеско царство, божја волја, гревови, рај и пекол. Не не, навистина не можам да разберам како е возможно да ги отфрлиш сите научни факти и ...
article placeholder

Вашето место во Хајд Парк

Хајд Парк е отворен за Вас и Вашите ставови. Во секое време можете да ни пратите видео, фото, краток текст, мислење, колумна... на info@hajdpark.mk. Се она што ве надразнува, нервира, радува, смее во нашето се...
article placeholder

Колумна: Младите во Македонија – перспективата наречена желба

Изминатите месеци имавме интензивна дискусија за младинската небработеност, за емиграцијата, празнењето на цели делови од  Македонија, катастрофалната демографска слика и конечно перспективата на нашето општест...
article placeholder

Сјајот на старата скопска чаршија

Кога пред неколку години се донесе стратегија за старата скопска чаршија да ви кажам искрено бев скептик. До пред 2009 година беше мртво скоро се. Немаше луѓе, немаше движење, а малку почнуваше да се стемнува д...
article placeholder

Изгубени генерации

Македонската фудбалска репрезентација моментално според најновата ранг листа на ФИФА е на 102 место во светот. Полошо не можеше да биде. Моментално мак фудбалот го допре дното. Друштво ни прават Конго, Боцвана,...
article placeholder

Слушај си го срцето.. да да, секако

Значи ептен ми се смешни луѓево, со мудрите мисли и афоризми, особено оние кои велат дека вистинските избори во животот се донесуваат со самото слушање на она што ти го вели срцето.. Абе ајде, жити се?! Искрен...
article placeholder

Мазохизам

Можеби не е научно докажано, но Македонецот е најнепрактичниот човек на светот. Сè мислам дека имаме мазохистички гени и дека сè што правиме, правиме за да имаме за што да кукаме и по што да плукаме. Пред да п...
article placeholder

2-ри Август –крик за слободата и надежта

Во летото господово 1903 година на 2-ри Август на македонскиот национален празник Илија се крена востание кое предизвика потрес во тогашната Османслиска империја. Се создаде првата република на Балканот- Крушев...
article placeholder

Да се собереме 1000 луѓе за да се активира dislike button

...Кафето ми го будеше мозокот, додека полека го правев планот за денот. Прво ќе јадам, а после ако не ме мрзи ќе вежбам. Додека чекав да се свари мојот утрински еликсир, мојот мозок конечно се разбуди: „Што не...